Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

17 Temmuz 2015 Cuma

''Sen Gittiğinde'' Gayle Forman (Kitap Yorumu)



Kitap Adı: Sen Gittiğinde (Where She Went)
Yazar: Gayle Forman
Yayın: Pegasus
Çıkış Tarihi: ABD (5 Nisan 2011) - Türkiye (Eylül 2013)
Tür: Seri (If I Stay #2) 


Tanıtım: 


Her şey bitti derken... Sadece bir tesadüf yetebilir...

"Ben bir nehrin akıntısına kapılmıştım, o ise kıyıda kalmıştı." Adam'ın, Mia'yı aşkıyla hayata döndürmesinin ve Mia'nın, onun hayatından çıkmasının üzerinden üç yıl geçmiştir...

Artık ülkenin bir ucunda yaşayan Mia'nın Juilliard'da yıldızı gittikçe parlamaktadır. Adam ise Mia'nın gidişinin ardından onun için yazdığı şarkılarla grubunun dünya çapında ünlenmesini sağlamıştır. Fakat elde ettiği başarılar, içindeki boşluğu doldurmaya yetmez.

Sonunda şans, sadece bir geceliğine yollarını kesiştirir. Mia'nın, evi gibi gördüğü New York'u gezerlerken birlikte geçmişe gidip kalplerini geleceğe... ve birbirlerine açacaklardır. 




˙·٠٠•●|●||||●● ●● ●●●● ●● ●● |||||●|●•٠٠·˙

Başlamadan önce serinin diğer kitabının yorumunu okumak isteyenler için bunu koyuyorum: 

Eğer Yaşarsam (If I Stay #1) *tık tık*





*Karakterler/Değişimler*     (İlk kitabı okumayanlar için spoiler uyarısı.)


Mia'nın Adam tarafından hayata (en azından geriye kalanına) yeniden dönmesinin ve yepyeni bir hayata gözlerini açmasının üzerinden üç yıl, ailesi diyebileceği her şeyini kaybedeli üç yıl ve iki gün geçmişti. Mia uyandıktan sonra, Adam'ın, onun uyanmasından önce vadettiği seçenekleri değerlendirip, tanıdığı herkesin hayatından çıkarak, acısını bu şekilde bloke etmişti. Hayata karşı savaştığı ölüm-kalım savaşında gözlerini açıp öne geçmiş olabilirdi; ama en önemli parçası olan yaşam sevgisi ile o tutkuyu kaybetmiş ve acı fırtınasının içerisinde sürüklenen bu parçasını bulmak için bildiği tek şeye kendini adamıştır: müzik yapmak. Zorlu geçen bir iyileşme dönemi sonrasında Juilliard'da öğrenimine başlamış, böylelikle uzun zamandan beri ilk defa bir şeylerin yeniden hizaya gelmesinde önemli ve ardından gelecek olan kararlara önderlik edici adımını atmıştı. Şimdi ise kalbindeki boşluğu müzik yaparak doldurmaya çalışan ve geçmişinin onu edebi hüzne tutsak etmemesini böyle önleyen bir genç olmuştu. En azından kimseye ihtiyacı yoktu ve kimsenin de ona yardım edemeyeceğini biliyordu. Fakat üç yıl sonra Adam ve grubunun yakınlarda bir yerlerde konseri olacağını öğrenince kendisini durduramamış, böylelikle yüreğindeki kırık parçalarla oluşturduğu yeni dünyası, ilk defa yaşadığını hissetmesini sağlayacak bir maceraya adım atmış olacaktı. 




Adam ise Mia'nın ardından yazdığı şarkılar ve biraz da şans ile grubu dünya çapında ünlenmiş, şimdi ise milyonlara kızın adını bağırdığı ünlü bir rock yıldızı haline gelmiştir. Kendisine üç sene önce böyle bir şeyin gerçekleşebileceği söylense kesinlikle inanmaz ve buna gülerdi; ama şimdi ezelden beridir hayalini kurduğu şeyi yaşıyordu. Yaşıyordu yaşamasına da ona bu şarkıları yazdıran sebep aklına gelince yüreğindeki sızıya hala engel olamıyor, kendisi ile çelişip dikkat dağıtıcı yollar bulmaya çalışıyordu. Her ne kadar gitmesine izin vermekle doğru olan şeyi yaptığını biliyor olsa da, suyu pişmanlık ve çaresizlikten oluşan dipsiz bir kuyuda kendisi için savaşıyor gibi hissediyordu. Onu buradan çıkaracak olan ipi atacak tek kişi de, üç sene önce hayatından çıkıp giden kızdı. Bir gün konser sırasındayken onu görünce ilk defa, dipsiz kuyusundan güneş ışığı görür gibi olmuş, elinde kalan her şeyiyle mücadeleye girmişti. Aynı üç sene önce yapması gerektiği gibi varını yoğunu bu kızı kurtarmaya adayacak, bir daha kendi hayatının izleyicisi olmayacaktı. 


 




*Kitap Yorumum* 

Açıkçası ilk kitabı okuduktan sonra her ne kadar istesem bile, ikinci bir kitabının çıkacağına karşı inancım yoktu; özellikle kitabın bittiği yeri, çoğu kişinin aksine, beğendiğim için orada kalsaydı da benim için bir sorun olmazdı. Bu yüzden ikinci kitabının çıkacağı haberini bir arkadaşımdan öğrenince orada olduğunu bilmediğim bir rahatlama hissiyle doldum ama heyecanlanmadım. Benim, çoğu insan gibi, kitabı okumak için tek sebebim sonrasında neler olduğunu öğrenmekti ve bu yüzden okumaya başlamadan önce pek bir beklentim yoktu, bazı cevapsız kalan sorularıma yanıt almak umudu haricinde. Kesinlikle tüm sorular aklımdan silindi; ama yerlerini kitabın sonunda yaşanan gelişmeler sonucunda oluşan yeni sorulara bıraktı. Yazarın diğer kitaplarını okuyanlar bilir, ben de biri olduğum için rahatlıkla söyleyebilirim ki, sonlarının çoğunu okuyucuya bırakıyor. Ucu açık kabul edilebilir; ama bunun için de biraz fazla bilgi verdiği için, sonunu yarım bıraktı demek daha mantıklı geliyor. Kitap bir-iki günlük gibi çok kısa bir zaman dilimini anlatıyor ve sizler de okurken onu yaşıyor gibi hissediyorsunuz ki bu, kitabı daha iyi bir hale getirmişti. Ben kitabı okurken zevk aldım ama duygusal yönden pek yeterli bulamadım. Sonunu beğenmedim derdim; ama yazarın kalemi böyle olduğu için bu konuda pek laf yapamam diye düşünüyorum. Okuduğum için mutluyum ancak ilk kitabını okurken hissettiğim o yoğun duyguları hissedemedim; bunun sebebi kitapta çok derin kabul edilecek olayların yaşanmamış olması olabileceğini düşünüyorum. İlk kitabı okuyanların ve bunlar içinde resmi bir sonu hayal güçlerine bırakmaya tercih edenlerin okuyabileceği bir kitap. Tavsiye ederim. :)


Puanım: 4/5!





''BURAYA KADAR OKUDUYSANIZ TEŞEKKÜR EDİYORUM, BU YAZILARIN HEPSİ KENDİ ŞAHSIMA AİTTİR, ALACAKSINIZ LİNKLE ALIN LÜTFEN. BİR SONRAKİ KİTAP YORUMUNDA GÖRÜŞMEK ÜZERE!''

''The photos that I've used in this post are belong to  http://yourreactiongifs.tumblr.com/ 
.I did not intend to steal or occupy the copyright by any means.''




Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

2 yorum:

  1. Ya ben sonunu anlamadim Adam "o bizim yeni yemimizdi" derken ne demek istiyor?
    Yazini cok begendim ❤

    YanıtlaSil
  2. Sonunu bende anlayamadım maalesef ki ama tekrardan bakacağım. Çok teşekkür ederim canım <3

    YanıtlaSil

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML