Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

28 Haziran 2017 Çarşamba

''Kötü Kızlar Ölmez'' Katie Alender (Kitap Yorumu)




Kitap Adı: Kötü Kızlar Ölmez (Bad Girls Don't Die)
Yazar: Katie Alender
Yayınevi: Yabancı
Çıkış Tarihi: ABD (21 Nisan 20019) - Türkiye (5 Haziran 2015)
Seri: (Bad Girls Don't Die, #1)
Goodreads Puanı: 4.08/5 



Tanıtım: 

Alexis sorunlu lise yılları geçiren tipik bir öğrenci olduğunu düşünüyordu. Problemli evlilikleriyle uğraşan bir aile, oyuncak bebeklerine kafasını takmış on iki yaşında bir kız kardeş ve kendisinin anti-sosyal, anti-ponpon kız tutumu. 

Kız kardeşlerinin birbirine yakınlaşmasını sağlayan bir olay sonrasında Alexis, sorunlu hayatının tehlikeli sulara doğru hızla kaydığını fark etmişti. Kız kardeşi Kasey her zamankinden de tuhaf davranıyordur: Mavi gözleri bazen yeşeriyor, oldukça eski kelimeleri kullanarak konuşuyor, hatta zaman zaman kendinden geçiyordu ve bu tuhaf davranışlarının farkında bile değildi. Oturdukları eski evde de garip şeyler oluyordu: kapılar kendi kendine açılıp kapanıyor, yanmayan ocakta duran su kaynıyor ve fişe dahi takılmamış havalandırma evi buz gibi yapıyordu. 

Alexis tüm bunların kendi aklının bir oyunu olduğuna inanmak istiyordu ama basit yanılsamalar olarak düşündüğü bu olaylar giderek ailesi, kendisi ve öğrenci başkanıyla arasında tomurcuklanmaya başlayan ilişkisi için tehdit oluşturmaya başlamıştı. Alexis, Kasey'i durdurabilecek tek kişiydi ama ya, bu yeşil gözlü kız artık Kasey değilse? 





☠ 

''Lisenin acınası tarafı buydu işte. Herkes olmadığı kişi olmak için uğraşıyordu. Daha kim olduğumuzu bile bilmiyorsak, başka biri gibi davranmayı bırakın, nasıl kendimiz gibi davranabilirdik ki?'' 

   ☠☠  





*Ön Söz* 

 Merhabalar! Nasılsınız? Uzun zamandır okumak istediğim ve sonunda okumuş olduğum bir kitabın yorumu ile karşınızdayım. Ülkemizde kutlanması gelenek halinde dönüşmediyse bile Cadılar Bayramı geçtiğimiz ayda yurtdışında kutlandı bildiğiniz üzere. Benim de o gün için planım sıcak battaniyeme sarılıp yanımda sıcak çikolata ve atıştırmalıklar ile kitap okumaktı. Hava durumu da Cadılar Bayramı'nın ürkütücü tarafına tuz biber olacak kadar kasvetli olunca sandığımdan çok daha iyi geçti günüm; okuduğum kitapların güzelliği de cabasıydı. Bana eşlik etmesi için seçtiğim kitaplardan ilki şu anda yorumunu okuyor olduğunuz kitaptı, ikincisi de Roxane Gay'den ''Kafes'' kitabıydı. Onun yorumunu da ben bu yorumu paylaştıktan sonra bir gün arayla okuyacaksınız.  Benim yorumlarımı takip ediyorsanız eğer biliyorsunuzdur ki normalde, kitabın değerlendirmesini yapmadan önce ya karakter analizini ya da konu özetini paylaşırım. Ancak bu kitapta ona gerek görmedim, zira arka kapak yazısından sorumlu olan arkadaşımız görevini layığı ile yerine getirmiş, spoiler kategorisine düşmeden söylenilecek bir laf bırakmamış bizlere. Bu yüzden direk değerlendirmeye geçeceğim ben. :) 





*Yorumum*

Çevresel faktörler sayesinde bu kitap hakkında oluşan beklentilerimden bahsetmek istiyorum öncelikle. Sonrasında, karakterler hakkında düşündüklerim ve genel olarak kitap konusunda ne düşündüğümü açıklayacağım. Bu kitap hakkında yüksek olarak nitelendirilebilecek bir beklentim vardı. Bunun ilk sebebi kitabın kapağı, diğer bir sebebi konusu ve son sebebi de Goodreads hesabımdan takip ettiğim bu kitabın çevirmeninin kitap hakkındaki yorumuydu. Daha doğrusu Goodreads'e bu kitap hakkında girilmiş çoğu yorumdu. Ayrıca elime korku kitabı aldığım zamanların çok nadir olmasından dolayı -genellikle kaçınırım- buna değdiğini düşündüğüm bir kitap okumak istedim ve az önce vermiş olduğum sebeplerden ötürü de bu görevi üstlenmesi için bu kitabı seçtim. Beklentim de korkmaktı, en azından ürkütücü bir atmosferin içinde zaman geçirmekti birkaç saatliğine. Şöyle ki, bu beklentimin tatmin olduğunu söyleyemeyeceğim gibi büyük bir hayal kırıklığına uğradığını da söyleyemem. Çünkü o ürkütücü ortamın varlığı hissedilse bile korkutucu bir öge olarak örnek verebileceğim bir şey olmadı, olduysa bile yazarın bunu yansıtmadaki başarısı sorgulanabilirdi.


Kitapta Alexis diye bir karakterin gözünden okuyoruz hikayeyi ve arka kapak yazısında da belirtildiği üzere kötü olayların hücumuna hazırlıksız şekilde yakalanan karakterimiz de bu. Annesinin işkolik ve babasının da hayatlarında, alakalı bir ebeveyn izlenimini silik şekilde çizmesi ile onların sahip çıkması gerektiği çoğu sorumluluğu kendi omuzları üzerine yığılmış halde bulan genç bir kız kendisi. Bu sorumlulukların en büyüğünü de göz kulak olması gereken küçük kız kardeşiyle ilgilenmek oluşturuyor. 
Kitabın başlarında onun ev yaşantısını, aile dinamiğini ve lise hakkındaki değerlendirmelerini okuyoruz ve paranormal olayların izine rastlamıyoruz burada. Asıl olaylar kitabın yarısından biraz daha önce başlıyor ve ondan sonra da tempoyu arttırarak devam ediyor zaten. Açıkçası liseye olan bakış açısı çoğu kısımlarda güldürdü beni, bunun nedeni kötü olması değildi yanlış anlamayın, ancak birkaç konuda benzerlik gösteriyorduk ve karaktere hemen ısındım burada. Ayrıca pembe saçlı oluşu ve fotoğrafçılığa karşı büyük bir ilgi beslemesi ile yaşıtlarından farklı bir kız; haliyle de kitap boyunca ilginizi çekecek bir karakter oluyor. 


''Benim problemim, uyumsuz tiplere bile uygun olmamamdı. Hiçbir yere uymuyordum.''







Konuyu ana hatlarıyla ele aldığımızda pek de orijinal bir kurgu olduğunu söyleyemem. Ele geçirilmiş oyuncaklar, hayaletli ev gibi konular senelerdir korku filmlerinden alışılagelmiş durumlar. İzlenilebilir, ama bitirdikten sonra tekrardan izlemeye gerek görülmeyen klasik bir korku filminin senaryosunu okuyor gibi hissettim zaten bir romandan ziyade. Bunun başlıca sebebini karakterlerin sadece hareketlerini okuyor olmamız oluşturuyordu; o hareketleri yapmaktaki motivelerini ya da nasıl bir duyguya kapıldıklarını okuyamıyorduk maalesef. Karakterler ve iç dünyaları hakkında pek fazla bahsedilmemesi de yazarın kalemi konusunda eksik olarak düşündüğüm bir konuydu. Ancak bu, kitabın akıcılığını bölecek kadar ağır bir eksiklik değildi. Çünkü zaten 300'e bile ulaşmayan sayfa sayısıyla kısa olan bu kitap çok akıcı bir şekilde ilerliyordu. Bir oturuşta bitirilebilecek kadar bile denilebilir hatta. Sayfa sayısının da az olmasıyla hakkında çok fazla şeyi ele vermemek adına kitap hakkında ancak bu kadar bahsedebilirim ancak, ama bu söylediklerimin size kitap hakkında bir bilgi sağladığını düşünüyorum. 



Bu bir üçlemenin ilk kitabıydı bu arada. İkinci ve üçüncü kitabı da Alexis ve kardeşi Kasey hakkında ve birinci kitapta olayların bırakıldığı yerden ele alınıyor. Kitap daha çevrilmedi, ama onun konusunu okuduktan sonra ilk kitabından daha iyi olduğuna dair bir his var içimde, bu yüzden devam edeceğim seriye. Ayrıca kapaklar konusunda çok başarılı bir iş çıkarılmış. Orijinal kapakları çok güzel ve Yabancı Yayınları'nın bu orijinal kapaklarını tutması ve ciltli halde basmasına çok sevindim gerçekten. Göze hitaben çok iyi bir iş çıkarıyor. Çevirinin de çok iyi olduğunu dile getirmek istiyorum bu arada. Anlam karmaşıklığı yaratacak herhangi bir cümle veya yazım yanlışı olmadığı gibi çok temiz bir şekilde çevrilmişti, tebrik ediyorum bu konuda. 



Beklentilerinizi çok yüksek tutmadığınız ve korku unsurunun sizin üzerindeki etkisinin çok şiddetli olacağına inanmadığınız sürece keyifle okuyacağınız bir kitap olacaktır. Özellikle de havaların erken kararıyor olması ve güneşin yüzünü çok az göstermeye başladığı şu dönemlerde okunursa daha da bir keyifle okunacağını düşünüyorum. İyi okumalar! :) 




PUANIM: 3/5! 







☠ 

''BURAYA KADAR OKUDUYSANIZ TEŞEKKÜR EDİYORUM, BU YAZILARIN HEPSİ KENDİ ŞAHSIMA AİTTİR, ALACAKSINIZ LİNKLE ALIN LÜTFEN VE BANA BİLDİRMEYİ UNUTMAYIN. BİR SONRAKİ KİTAP YORUMUNDA GÖRÜŞMEK ÜZERE!''


''The photos that I've used in this post are belong to  
http://yourreactiongifs.tumblr.com/


.I did not intend to steal or occupy the copyright by any means.''



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

2 yorum:

  1. “Aşkı bu kadar güzel anlatan başka bir kitap okumadım herkese tavsiye ederim.
    http://www.kitapyurdu.com/kitap/bebek-ruhlum/430434.html

    YanıtlaSil
  2. Siz de https://www.opencartopencart.com/ sitesini ziyaret ederek lütfen bize destek olunuz... Karşılıklı destek olmuş olalım...

    YanıtlaSil

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML